UDRUŽENJE ZA SPORT I MEDICINU SPORTA

OBJAVLJEN PRVI SRPSKI VODIČ ZA FIZIČKU AKTIVNOST I ISHRANU MLADIH

Objavljen prvi Vodič za fizičku aktivnost i ishranu mladih u Republici Srbiji za populaciju učenika srednjih škola. Vodič je rezultat istraživanja u okviru projekta „Aktivni mladi za zdraviji život: zdravlje, životni stilovi i fizička forma mladih“, finansiranog od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a koji realizuje Udruženje za sport i medicinu sporta. U Vodiču za fizičku aktivnost i ishranu učenika promoviše se redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana za učenike srednjih škola u Srbiji. U njemu su sažete informacije iz relevantnih naučnih i stručnih izvora u jedan izbalansirani plan redovne fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. U vodiču se naglašavaju važnost kombinovanja redovne fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, kao i smanjenje obima sedentarnih ponašanja. Čitajući vodič učenici će saznati koje su to preporučene vrste, obim i intenzitet fizičkih aktivnosti, kao i nutritivne potrebe koje mogu pozitivno uticati na njiho o zdravlje i fizičku formu, odnosno smanjiti rizike od kasnijeg nastanka gojaznosti, hroničnih oboljenja kao što su dijabetes tip 2, srčana oboljenja, osteoporoza i neki tipovi kancera. Čitaoci vodiča će dobiti savete kako mogu sami, u društvu prijatelja ili familije da planiraju fizičku aktivnost i zdravu ishranu tokom svakog dana, odnosno kako da preporuke vodiča postanu deo njihove svakodnevnice.

Materijal koji je predstavljen u Vodiču može se koristiti za: a) pisanje, prezentacije I diskusije o važnosti redovne fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, b) podršku ili razvoj politike usmerene na unapređenje fizičke aktivnosti i zdrave ishrane učenika i c) kreiranje novih instrumenata i materijala.

Dodatne informacije i povezane teme sa Vodičem za fizičku aktivnosti ishranu učenika možete naći na www.usms.rs/vodic_za_mlade.

Kompletan vodič u elektronskom formatu možete preuzeti OVDE

© UDRUŽENJE ZA SPORT I MEDICINU SPORTA - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.