UDRUŽENJE ZA SPORT I MEDICINU SPORTA

ŠTA JE TO PORCIJA HRANE

Porcija hrane predstavlja osnovnu mera količine hrane koju je potrebno uneti kako bi se zadovoljili nutritivne potrebe čoveka. Ova mera vam pomaže da shvatite koliko hrane je potrebno uneti iz svake grupe osnovnih namirnica. Pogledajte primere kako biste shvatili koliko hrane iznosi jedna porcija.

Voće i povrće

• 125 mL (½ šolje) svežeg, zamrznutog ili konzerviranog povrća ili voća, ili 100% ceđenog soka

• 250 mL (1 šolja) lisnatog povrća ili salate

• 1 komad voća (npr. jabuka)

Žitarice

• 1 parče (35 g) hleba

• ½ tortilje (35 g)

• 125 mL (½ šolje) kuvanog pirinča, paste ili kuskusa

• 30 g hladnih ceralija or 175 mL (¾ šolje) toplih ceralija

Mleko i mlečni proizvodi

250 mL (1 šolja) mleka

• 175 g (¾ šolje) jogurta

• 50 g sira

Meso i drugi izvori proteina

• 75 g /125 mL (½ šolje) bezmasno meso, riba, školjki

• 175 mL (¾ šolje) kuvanog pasulja

• 2 jajeta

• 30 mL (2 Tbsp) kikiriki putera

Kako da računam porcije u spremljenom jelu – primer:

Pilav (pirinač sa piletinom),sezonska salata sa sirom i banana za desert

• 1 šolja sezonske salate (paradajz, krastavac, luk) + 1 banana = 3 porcije voće i povrće

• 1 šolja integralnog pirinča = 2 porcije žitarica

• 50 g sir (u salati) = 1 porcija mleko i mlečni proizvodi

• 75 g piletine = 1 porcija meso i drugi izvori proteina

• 1 kaška maslinovog ulja = deo dnevnog unosa masti i ulja

Više informacija o porcijama hrane možete pronaći u Vodiču za fizičku aktivnost i ishranu mladih.

© UDRUŽENJE ZA SPORT I MEDICINU SPORTA - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.