UDRUŽENJE ZA SPORT I MEDICINU SPORTA

METODE I ALATI

PROCENA FIZIČKE AKTIVNOSTI

Sistem kontinuiranog praćenja stanovništva Republike Srbije čije je razvijanje započeto u okviru projekta Aktivni mladi za zdraviji život uključuje procenu fizičke aktivnosti primenom Međunarodnog upitnika o fizičkoj aktivnosti (IPAQ). Ovaj upitnik sakuplja informacije o fizičkoj aktivnosti ispitanika u različitim uslovima (npr. aktivnosti u školi ili poslu, rekreativne aktivnosti i korišćenje prevoznih sredstava) i sedentarna ponašanja.

PROCENA FIZIČKE FORME U FUNKCIJI ZDRAVLJA

Fizička forma povezana sa zdravljem procenjuje se testovima koji su izabrani u odnosu na važne zdravstvene aspekte fizičke forme, uključujući aerobni kapacitet, mišićnu jačinu i izdržljivost, gipkost i kompoziciju tela.

PROCENA NAVIKA U ISHRANI

Navike u ishrani, u sistemu kontinuiranog praćenja stanovništva Republike Srbije ispituju se korišćenjem standardnog upitnika za učenike srednjih škola (Youth/Adolescent food questionnaire). Ovaj upitnik sakupljaju informacije o tome koliko često osobe primenjuju pozitivne navike zdrave dijete uključujući dnevni unos voća i povrća, korišćenje soli, tip mleka koji se konzumira, unos životinjskih masti, i sl.

PROCENA RIZIČNIH PONAŠANJA PO ZDRAVLJE

Rizična ponašanja po zdravlje i informacije o zdravstvenom statusu u sistemu kontinuiranog praćenja procenjuju se preko standardne ankete (Youth Risk Behavior Surveillance). Anketa uključuje informacije o zdravstvenom statusu, hroničnim zdravstvenim stanjima, kanceru, konzumaciji alkohola i sl.

© UDRUŽENJE ZA SPORT I MEDICINU SPORTA - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.